VE Ojstrica

Je občina prodala Košenjak za nekaj flik asfalta?
Morda celo za odtenek premala primerjava - mega vetrnica na Morijevem, če bo prevladala občinska sebičnost in uničevanje narave.
Morda celo za odtenek premala primerjava - mega vetrnica na Morijevem, če bo prevladala občinska sebičnost in uničevanje narave.
28.04.2017 14:05 Artur Švarc

Namesto dveh malih vetrnic megalomanska osmerica in uničen Košenjak. Je to cena napredka? Kak napredek neki, očitno so po strani spet višji interesi in že znan modus operandi v Dravogradu.

Po jutranji zabavi na frontni liniji na Meži se vračamo nazaj k resnejšim temam.

Dravograd je že nekaj dni v šoku, odkar smo razkrili, da je dejanski načrt HSE in DEM na Košenjaku daleč od tega, kar so pred časom predstavljali Ojstričanom in občinskim svetnikom. Začudenje je toliko večje, saj o spremembi načrta niso obvestili ne Dravograjčanov, ne Ojstričanov, ali pač?

Ste mislili, da o tem v Dravogradu zares nihče nič ni videl? Ste pozabili, da živimo v Dravogradu. Občina za našimi hrbti veselo z roko v roki z DEM in kapitalom in slovensko kvazi državo (in njenimi ministrstvi) dela naprej in kot vedno po svoje. Kar kaže tudi spodaj pripeti dopis., ko občina komunicira z ministrstvom, dopis je star dober mesec. Še več, v njem dvorni pravnik Črtomir Epšek v smernicah za pripravo vetrnih elektrarn namerno (ali morda zaradi neznanja?) izpušča celoten vpliv na območje naravnih vrednot, v drugi prilogi pa se jasno vidi, da Košenjak zajema kar tri tipe naravnih vrednot.

O osmih velikanih niso vedeli nič ne svetniki, ne Dravograjčani, niti Ojstričani, čeprav po drugih podatkih so nekateri neposredno vpleteni dobili celo obljubljene odškodnine. O zadevi, ki teče v ozadju, ni vedel nič niti podžupan Tone Preksavec. Skratka, šok med ljudmi in samimi Ojstričani je popoln.

Po drugi strani se moramo vprašati, komu na občini je interes, da se krajanov ne obvešča in da se jih drži odrezane od informacij? Ker se tako kot vse ostalo pri nas dela po kavbojsko? Odkritje, ki je v ponedeljek pretreslo Dravograd, bo imelo še velike posledice, sploh, ker so vpletena imena in sporni dokumenti znani in zanimivo bo slišati, kakšen je tokrat izgovor.

Edini interes občine Dravograd (ob morda še kakem trivialno spregledanem) je, da se po domače »losa« ceste na Ojstrico, ki jo potem vzdržujejo pri DEM ali kaki xy firmi, sam Dravograd od tega nima in ne bo imel nič, kvečjemu bi dodobra uničili vso naravno dediščino še za poznejše rodove, da o zdravstvenih, psiholoških in drugih aspektih take gradnje ne govorimo. In zato vam bodo za hrbtom prodali najlepši del Dravograda.

Na koncu dopisa na ministrstvo se županja in dvorni pravnik sklicujeta na obveščenost krajanov iz zbora 22.3.2015 in svetnikov decembra 2014, češ da so dali soglasje za aktivnosti pri projektu. Seveda so, ampak ne za to, pač pa čisto za nekaj drugega, zato bo prikrivanje občine tokrat še toliko težje opravičiti.

Največ jeze je te dni slišati z Ojstrice, kjer se že pojavljajo tudi zahteve po odgovornosti in odstopih ljudi na občini in v prihodnjih dneh, sploh pa v ponedeljek na tradicionalni proslavi na Košenjaku, bo menda zelo vroče in nekateri občinarji bodo tam "zelo" dobrodošli.

Lahko pa tudi vi kot odgovorni občani povprašate na občino, zakaj se jim ni zdelo pomembno obveščati javnosti in komu je ta projekt za vašimi hrbti v interesu. Dravograd je čudovit kraj na čudovitem Koroškem in od vseh Dravograjčanov, ne od nekaj posameznikov z dvomljivimi nameni.


Dopis občine na MOP