VE Ojstrica

Ptiči niso ogroženi, ljudje pa so lahko?
Medtem ko vetrne elektrarne ogrožajo slovenske ptiče, koroški na Košenjaku niso ogroženi, pravijo strokovnjaki ornitologi.
Medtem ko vetrne elektrarne ogrožajo slovenske ptiče, koroški na Košenjaku niso ogroženi, pravijo strokovnjaki ornitologi.
26.04.2017 11:37 Artur Švarc

Slovenski ornitologi so že lani decembra izdali pozitivno mnenje za vetrnice na Košenjaku. Očitno v ozadju poteka še precej bolj aktivna kampanija kot si sploh lahko mislimo.

Saj veste, Slovenija je bila (in je še) država, kjer vetrne elektrarne niso možne, ker ogrožajo ptiče. Ti so tako neumni, da se ves čas zaletavajo v vetrnico in masovno umirajo, tako da jih ne utegnejo niti sproti odvažat, sploh v Nemčiji in preostali zahodni Evropi, kjer je teh elektrarn na tisoče, človek kar s prostim očesom vidi, kako frči perje. Šalo na stran...

Če je bila skrb ornitologov, da se od silnega vrtenja ne bi prehladili ptiči vsaj 10 kilometrov stran, do zdaj pretirana, pa je v primeru megalomanskega Košenjaka, očitno drugačne narave.

Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije DOPPS iz Ljubljane je v oceni vplivov načrtovane vetrne elektrarne na Košenjaku na ptiče podalo ugodno mnenje. Ptiči na Ojstrici niso ogroženi, niti zaščiteni divji petelin v parku Natura 2000.

Študijo si lahko ogledate na spodnji povezavi, sploh če ste ljubitelji ptičev, pa vam določen del študije lepo oriše, kaj vse čivka, gnezdi in leti pod Košenjakom. A ne moremo mimo občutka, da je tokrat DOPPS pozitivno mnenje izdal presenetljivo lahko, kljub temu, da ugotavljajo, da bo uničenih več hektarjev gozda in tako naprej.

Aja, saj res, naročnik študije je DEM, če slučajno niste opazili.

Rezultati študije