VE Ojstrica

Nam bodo obglavili Košenjak?
Čudovita planinska točka, raztrgana z
Čudovita planinska točka, raztrgana z "21. stoletjem" in več kot 150 m visokimi stvori, vidnimi že iz Mislinje?
23.04.2017 21:56 Artur Švarc

Morda najbolj prepoznavni del silhuete Dravograda je brez našega vedenja v imenu napredka namenjen estetskemu izmaličenju in večini od nas se o tem niti ne sanja.

Slišali smo že, da bi lahko na Ojstrici stali ena ali dve vetrni elektrarni, saj je lokacija pradravograda praktično ves čas izpostavljena ugodnemu vetru. Tudi neumnostim, da vetrnice masovno pobijajo ptiče, ki jih potem lokalni prebivalci s šajtrgami odvažajo na kompost, verjetno ne verjamete (sploh, ker koroški ptiči niso tako neumni kot ostali v Sloveniji). A sama prednost ene najčistejših energij ima vendarle precej minusov, predvsem zaradi tega, ker javnost ve nekaj, resnica pa je - kot kaže - čisto drugačna.

Pogled iz Mislinje...
Pogled iz Mislinje...

Občinski svetniki so pred časom potrdili prostorski načrt za študijo, po kateri bi Dravske elektrarne na Ojstrici postavile dve elektrarni, saj so meritve vetra dale ugodne rezultate. In tu se je zgodba za lokalno prebivalstvo ustavila. A študija, ki jo imajo narejeno pri DEM, kaže postavitev osmih vetrnic velikosti 150 do 180 metrov, kar je celo več kot 10 % absolutne višine Košenjaka. Osem! Ne dve, kar vam je morda kdaj prišlo na uho! In prav tako se o tem, kako dve srednji vetrnici postaneta osem velikanskih, na občini ne sanja ne oblasti, ne občinskim svetnikom.

Nam bodo obglavili Košenjak?

Novi prostorski načrt študije DEM torej predvideva osem veternic največjih dimenzij ta hip s krakom rotorja 60 metrov na 150-metrskem stojalu, pod njim pa je treba predvideti še vsaj hektar če ne dva goloseka in izravnave terena, do vsake od osmih postaj pa bo vodila asfaltirana cesta in masivni kabli in daljnovodi. Osem vetrnic je razporejenih po slemenu Košenjaka vse od Goriškega vrha do Morija. Dodajte k temu še hrup 100 do 130 decibelov ob sami vetrnici, pa si predstavljajte, kako boste poleti ob odprtem oknu v dolini s hriba poslušali flop-flop-flop.

Nam bodo obglavili Košenjak?

Skratka, to je začetek zgodbe, o kateri zagotovo niste vedeli (skoraj) nič, kako pa bo vse skupaj videti na skoraj svetem mestu Dravograda, pa si poglejte na sliki in ta grdi spak v lepi koroški naravi bo videti grozljivo vse od Mislinje, ko bomo prispeli na preljubo nam Koroško. Sploh, ker so v tej državi določeni zakoni spisani tako, da se Holding Elektro Slovenije in DEM lahko obnašajo kot država v državi in ne vprašajo nikogar, niti občine.

http://www.dpa.mop.gov.si/doc/Pobuda_VE_Ojstrica_povzetek_za_javnost_fin_mala.pdf

(Mimogrede, v povzetku pobude piše, da lahko javnost nanj poda pripombe v roku 30 dni... smo sploh vedeli za ta dokument?)

Nam bodo obglavili Košenjak?